Wat is coaching

Coaching

Misschien ben je nog niet helemaal bekend met de term "coaching". Ik zal je proberen uit te leggen wat coaching inhoud en op welke wijze het jou kan ondersteunen tijdens bewustwording en persoonlijke ontwikkeling. Je hoort tegenwoordig steeds vaker dat mensen op zoek zijn naar een goede coach. Of het nu gaat om leren omgaan met stress, balans vinden in het leven, conflicthantering of het creëren van meer zelfvertrouwen. Op al deze gebieden kan coaching een uitkomst bieden.

Inzicht en verandering

Bij coaching komt het erop neer dat je iemand ondersteunt om zijn/ haar eigen talenten en capaciteiten te ontwikkelen, om eigen gekozen doelen te onderzoeken en om belemmeringen en weerstanden aan het licht te laten komen. Hierdoor kan er inzicht ontstaan en verandering plaatsvinden. Het fijne van coaching is dus dat je wordt getriggerd om het beste uit jezelf te halen, waardoor je je optimaal kunt ontwikkelen, fijner in je vel gaat zitten en meer plezier, geluk en succes in je leven kunt ervaren.

Rol van de coach

Schakel je een coach in? Verwacht dan geen kant en klare oplossingen, stappenplannen op maat of lijstjes met tips en tricks. Dat is namelijk niet de rol van een coach. Wat een coach wel doet is jou stap voor stap ondersteunen om zelf de oplossingen te vinden op vragen, dilemma's of problemen waar je mee worstelt. De gedachte achter coachen is dat iedereen uniek is en het meest passende antwoord in zichzelf draagt.

 

Tijdens het coachtraject is een coach je gesprekspartner, klankbord, sparring partner. Een coach luistert, observeert, spiegelt, motiveert, inspireert, stelt vragen, laat je hersenen kraken en geeft feedback. Op die manier stimuleert een coach je zelf oplossend, zelfsturend, zelflerend en reflecterend vermogen, waardoor je je eigen koers uitzet en uiteindelijk met je eigen passende oplossing komt, die geheel op jou is afgestemd.

 

Een coach werkt vanuit gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Een coach oordeelt niet en bekijkt de zaken met open vizier. Hierdoor heeft een coach de volle aandacht voor dat wat jou bezig houdt. De focus ligt op jouw sterke kanten, al zullen de zwaktes tijdens het traject uiteraard ook aan de oppervlakte komen. Er zal niet in het verleden worden gegraven, maar het kan wel zo zijn dat zaken vanuit het verleden naar boven komen. Mochten er trauma's naar boven komen dan is dit niet aan de coach om hiermee aan de slag te gaan. Dat is meer het vakgebied van een therapeut.

Meest persoonlijke manier van leren

Kortom: Een coach is iemand die erop gericht is om de ander in positieve zin te veranderen. Coaching is de meest persoonlijke manier van leren. Het leertraject wordt namelijk individueel bekeken en op de persoonlijkheid en leerbehoefte van jou samengesteld. Het is een resultaatgericht proces waarbij de antwoorden en de beweging uit jou als klant zelf moeten komen. Het komt erop neer dat er zonder de inzet van jou als klant geen beweging komt. Het is dus van belang dat je open staat voor dat wat zich aandient tijdens de gesprekken. Dit kunnen mooie inzichten zijn, maar soms kunnen er ook spanning, weerstand of andere (soms) nieuwe gevoelens naar boven komen. Dit hoort uiteraard bij het proces, maar kan spannend aanvoelen. Juist vanuit de weerstand kunnen er mooie ontwikkelingen plaatsvinden, zodat jij in de juiste "flow" komt.